czwartek, 23 października 2014

PASTA Z TUŃCZYKA- śniadanie w wersji light

Pasty kojarzą nam się z dużą ilością kalorii. Dzieje się tak dlatego, że "normalne" pasty tworzy się w dużej mierze z majonezu. W moim przepisie pominiemy ten składnik, co wcale nie oznacza że pasta będzie gorsza lub mniej smaczna. Będzie miała inny smak i tyle.

PASTA Z TUŃCZYKA




 SKŁADNIKI
puszka tuńczyka w sosie własnym- 130 kcal
2 jajka rozmiar M- 190kcal
3 ogórki konserwowe- 10 kcal
2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego- 80 kcal
1 łyżka musztardy delikatesowej- 25 kcal
koperek
pietruszka
                                                                 razem: 435 kcal  (1/2 całości 220 kcal)

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy. Wsypujemy do miski. Do tego wrzucamy drobno pokrojone jajka, ogórki konserwowe, koperek i pietruszkę. Dodajemy do tego dwie łyżki serka homogenizowanego (konsystencją spokojnie zastąpi majonez) i musztardę. Całość mieszamy.

Jest to dobry sposób na śniadanie ewentualnie kolacje. Dziś pastę z tuńczyka wykorzystałam do obiadu. Bułkę wieloziarnistą posmarowałam 1/2 całej pasty. Wyniosło to w sumie 420 kcal(pasta 220kcal+ bułka 200kcal)


Na śniadanie i kolacje polecam także kanapki z bułki wieloziarnistej (200 kcal) i 1/4 pasty (110 kcal) gdyż wtedy łatwiej będzie się zamknąć w limicie kalorycznym. Wtedy nasz posiłek będzie wynosił 310 kcal.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz